Chilli zóna na Cars&Food festivalu: Odvážní soutěžící a pálivé zážitky

Od zrodu Cars&Food festivalu byla součástí Chilli zóna. Pekelně pálivé i nečekaně lahodné omáčky z chilli papriček, chipsy, ze kterých pálí celé tělo, ale i semínka, ze kterých si papričky teprve vypěstujete.

Na letošním ročníku festivalu jsme v rámci soutěže testovali, jak odolní jsou naší návštěvníci a dali jsme jim vyzkoušet různě pálivé omáčky našich prodejců. Někteří byli hodně odvážní, jiným tekly slzy už při nalévání omáček, ale skvěle se u toho bavili a odnesli si spoustu nových informací.

Věděli jste, že chilli papričky nejsou ostré jen kvůli obsahu kapsaicinu, ale i proto, jakým způsobem ovlivňují váš mozek? Kapsaicin aktivuje receptory, které normálně reagují na teplo a bolest, což vede k pocitu pálení. Zajímavé však je, že tento efekt je jen „iluze“, protože chilli ve skutečnosti nezpůsobuje žádné fyzické poškození tkáně. Mozek ale vyšle signál, jako byste se skutečně popálili.